De kosten van een meetstaat uitgelegd per bouwlot

Het nemen van de beslissing om je woning te verbouwen is een grote stap. Bij InterieurKabinet begrijpen we dat dit proces, hoewel opwindend, ook complex en tijdrovend kan zijn. Bij het plannen van een verbouwing komt er veel meer bij kijken dan men vaak denkt. De aannemingsofferte met meetstaat erin is vaak al een flinke kluif. We beseffen dat zo’n offerte, vol met technische termen en financiële details, overweldigend kan lijken.

Het is echter belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van deze verschillende bouwloten en wat erachter zit qua kosten. Door elk bouwlot in kaart te brengen, kun je beter begrijpen hoe de totale kost van je renovatieproject is opgebouwd. Dit helpt je om financiële verrassingen te voorkomen. Het helpt je ook een realistisch kijk te geven, want als ‘leek’ weet je soms niet goed wat er allemaal bij komt kijken. En als je goed geïnformeerd bent, wordt het ook allemaal minder spannend. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen over waar je prioriteit aan wilt geven.

We laten je daarom graag zien welke onderdelen er in een verbouwing belangrijk zijn, zodat je een aannemingsofferte ook goed kan begrijpen. 

De onderdelen van een meetstaat

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende loten die elk hun eigen kenmerken hebben. Deze opsomming gebeurt in een document dat we officieel een meetstaat noemen. Een meetstaat geeft informatie over de hoeveelheden en specificaties van materialen en arbeid, en andere elementen die voor een werk nodig zijn. Het is als het ware een gedetailleerde inventaris van alle onderdelen van een bouwproject.

Het begint allemaal met de werfvoorbereiding en werfinrichting, waarbij de basis wordt gelegd voor alle volgende stappen. Vervolgens komen de afbraak en ruwbouw aan bod. Daarna worden de technieken geïnstalleerd, zoals elektriciteit, verwarming en sanitair. De volgende fase omvat het plaatsen van wanden en plafonds, gevolgd door de vloerafwerking die mee de look en feel van de ruimte bepaalt. Het binnenschrijnwerk, zoals deuren en kasten, wordt daarna geïnstalleerd. Ten slotte worden de schilderwerken uitgevoerd voor de puntjes op de ‘i’. Elk van deze loten is een essentieel onderdeel van het grotere geheel en draagt bij aan het creëren van jouw ideale woonplek.

Een meetstaat wordt dus onderverdeeld in verschillende loten die je bij InterieurKabinet op de offerte terug kan vinden:

1. Werfvoorbereiding

WerfvoorbereidingDe werfvoorbereiding omvat een aantal onderdelen om het project zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan studies voor aanvang van de werken door een ingenieur. De veiligheidscoordinator en EPB verslaglegging zijn vaak ook een must. Denk ook aan plaatsbeschrijvingen die ervoor zorgen dat de staat van een woning bij je buren wordt vastgelegd voor jij met de werken start. Zo kan je nadien discussies vermijden over wie al dan niet schade heeft veroorzaakt. En dan zijn er mogelijk nog vooronderzoeken zoals asbestinventaris, camera inspectie voor rioleringen en eventueel thermografie. Ook een energieaudit kan een meerwaarde betekenen voor je project. Hiermee kan je immers op basis van meetapparatuur kijken welke delen van de woning beter geïsoleerd dienen te worden en kan er ook advies worden gegeven omtrent de toe te passen energiebronnen. In het blogartikel over de post werfvoorbereiding kun je hier alle ins en outs over terugvinden.

 

2. Werfinrichting

Het inrichten van de werf vormt een cruciaal punt in het bouwproces. Je wilt immers dat jouw huis en de directe omgeving met zorg behandeld worden. Onderdelen van de werfinrichting omvatten dan ook bescherming van huis en omgeving, en het organiseren van het aanleveren en afvoeren van materiaal. Denk ook aan de benodigde werfapparatuur, veiligheidsmaatregelen en stellingen. In het blogartikel over de post werfinrichting kun je er meer over lezen.

3. Afbraak

Als de afbraak begint, begint het voor veel bewoners pas echt. In deze fase gaan we het interieur en exterieur strippen in functie van de ontwerplannen. Ook afvalverwerking is hier een belangrijk onderdeel. In het artikel over de post afbraak lees je er alles over.

ruwbouw

4. Ruwbouw

Een stabiele basis is het allerbelangrijkst bij een renovatie. Ruwbouw is dan ook de fase waarin de fundering, muren, vloeren en het dak worden geplaatst. In het artikel over de post ruwbouw staat alles hierover stap voor stap uitgelegd.

 

5. Technieken

Als de ruwbouw klaar is, zijn de technieken aan de beurt. Denk aan elektriciteit, verlichting en sanitair. Maar ook aan verwarming, koelen (als je dat wenst) en verluchting. In ons artikel over technieken gaan we hier dieper op in.

6. Wanden

Om je woningindeling vorm te geven zijn wanden een essentieel onderdeel. Onderdelen die bij dit bouwlot horen zijn gipskartonwerken, binnenbeglazing, badkamerbetegeling en pleisterwerken. Mocht er in je bestaande woning een vochtprobleem zijn, dan gaan we daar in dit bouwlot ook de nodige oplossing voor aanbieden. In het blogartikel over wanden leggen we je er alles over uit.

plafonds

7. Plafonds

Bij de afwerking van plafonds moet je vooral denken aan gipskartonwerken en pleisterwerken. Het biedt je ook de gelegenheid om verlichting in te bouwen. Of bijvoorbeeld een gordijn-ophangsystemen die op een discrete manier is weggewerkt. Hierover vertellen we je meer in het artikel over plafonds.

 

 

 

 

8. Vloeren

De vloeren hebben ook een impact op de investering in je renovatie. In dit lot nemen we ook de vloeropbouw op, zoals chape en isolatie. En uiteraard is er de finishing touch in de vorm van een mooie tegelvloer, parket of naadloze vloerafwerkingen. We denken ook aan bijkomende extra’s, zoals een schoonloopmat bij het binnenkomen van je woning. In ons artikel over vloeren lees je er meer over.

9. Binnenschrijnwerk

Het binnenschrijnwerk zorgt ervoor dat jouw woning een echt juweeltje wordt. Het gaat hierbij om de afwerking van bijvoorbeeld je keuken, trappen, maatwerk meubilair en binnendeuren. Het is dan ook geen wonder dat je hier heel ver in kan gaan. Indien je veel binnenlades wenst, LED-verlichting in de kasten en speciale deuropening-systemen, zal je voor dit bouwlot het nodige investeringsbudget opzij moeten zetten. In ons blogartikel over binnenschrijnwerk vertellen we je over de verschillende opties.

10. Schilderwerken en raamdecoratie

schilderwerken en raamdecoratieDe schilderwerken en raamdecoratie maken je inrichting echt af. Mensen denken soms: “Het schilderen doe ik wel even zelf”. Zonder dat we je schilderkunsten willen onderschatten, merk je echt wel het verschil met het werk van een ervaren vakman. In het blogartikel over schilderwerken en raamdecoratie vertellen we je over de verschillende opties.

 

Als je alle bouwloten grondig bestudeert, heb je een goede indruk van de betekenis ervan en wat de kosten ongeveer zijn. Zeker als je de tijd neemt om per bouwlot ook nog de individuele blogs door te nemen. Zo weet jij precies waar je op moet letten als je een aannemingsofferte onder ogen krijgt.

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!