De post technieken bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Na de werfvoorbereiding, werfinrichting, afbraak en ruwbouw vinden de technieken plaats. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk technieken.

Goed om te weten vooraf

Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

Energieaudit

Met de huidige innovaties op het gebied van energieverbruik in je woning, is het handig om voorafgaand een energie audit uit te voeren. Dit is een gedetailleerde analyse van het energieverbruik en de energie-efficiëntie van je woning. Het doel is om inzicht te krijgen in waar en hoe energie wordt verbruikt en om mogelijkheden te identificeren om energie te besparen.

Voor een gedetailleerde audit, waarbij mogelijk gebruik wordt gemaakt van apparatuur zoals infraroodcamera’s en luchtdichtheidstests, is de investering tussen de 500 à 1000 euro.

Elektriciteit

stopcontactenEen goed ontworpen en geïnstalleerd elektrisch systeem zorgt niet alleen voor het comfort en de veiligheid van de bewoners, maar draagt ook bij aan de efficiëntie en waarde van het huis. Tijdens de ontwerpfase analyseren wij dan ook jouw elektrische behoeften tot in detail. Hoeveel stopcontacten heb je nodig? Waar moeten ze geplaatst worden? Wat met lichtpunten en schakelaars?

Oude bedrading vervangen is geen kleine job. Je dient te gaan slijpen in muren en vloeren. Net daarom zijn wij voorstander van het eerst grondig strippen van je woning, zie ook onze blog over afbraak. Zo heb je alle vrijheid in het plaatsen van stopcontacten, schakelaars en eventueel slimme systemen (domotica). Met zo’n grondige make-over kan je rekening houden met toekomstige behoeften en technologieën.

Wij voorzien ook een ruim aantal stopcontacten en schakelaars, omdat we uit ervaring weten dat dit de leefzones meer dan praktisch maakt. Tevens denken we aan de nodige dimmers om je verlichting te optimaliseren.

Een inschatting van deze investering geven is niet zo eenvoudig. Immers, het aantal aansluitingen heeft een belangrijke impact op de prijs. Om je een toch idee te geven:

  • Een volledige nieuwe installatie voor een villa, inclusief nieuwe zekeringskast kost tussen de 15.000 à 20. 000 euro.
  • Voor een gelijkvloerse verbouwing van een rijwoning zal je richting de 10.000 euro uitkomen.

Wil je ook nog eens domotica dan dien je op een opleg van minimaal 7500 euro te rekenen.

We zeggen niet dat het niet goedkoper kan. Maar we gaan ervan uit dat je, wanneer je deze piste kiest, toch wat toeters en bellen wil.

Elektrische keuring

Bij een grondige elektrische renovatie dient er een keuring te gebeuren (door een erkend keuringsorganisme). Bij deze bekeuring dient je ook de elektrische schema’s van de installatie voor te leggen.

De investering voor beide samen bedraagt ca 500 euro

Audio- en TV-installatie

In het verlengde van de elektriciteitswerken kan je best ook stilstaan bij de audio- en TV-installatie voor je woning. Je hoeft niet alle apparatuur meteen te laten installeren, maar als de kabel voor je geluidsboxen al op de juiste plek zit,  is dat mooi meegenomen voor de toekomst. Op

dit adres in Mechelen kan je rekenen op gespecialiseerd advies: www.eglantierhifi.be

Naast HIFI, kan beveiliging voor jou ook een belangrijk gegeven zijn. Ook hier hebben we een professionele tip: www.vansaetsecurity.be. Een betrouwbare partner en installateur voor je inbraakalarm, camerabewaking, brandbeveiliging of toegangscontrole.

Ons ontwerpteam kan je hier in ook van A tot Z begeleiden.

Zonnepanelen

zonnepanelenOok zonnepanelen zijn een interessante toevoeging in het elektrische verhaal. Reken op een investering van gemiddeld 7000 euro. Wanneer je voor deze optie kiest werken wij samen met een door jou gekozen installateur. Meer weten over hoe je zo’n installateur kiest? Check de blog van LIVIOS voor meer informatie.

 

Verlichting

Een goed lichtplan kan een wereld van verschil maken. Het heeft niet alleen invloed op de esthetiek van een ruimte, maar ook op de functionaliteit en het energieverbruik. Ook al koop je vanaf dag één niet alle armaturen aan, je kan makkelijk aanvullen als er de nodige technische voorzieningen zijn.

Types verlichting zijn:

  • Hoofdverlichting: de primaire lichtbron in een ruimte.
  • Taakverlichting: gericht licht voor specifieke taken zoals lezen of koken.
  • Sfeerverlichting: accentverlichting die bijdraagt aan de sfeer maar niet noodzakelijk functioneel is (dit kan bijvoorbeeld een mooie staande lamp zijn).

Verder staan we ook stil bij de kleurtemperatuur. Verschillende ruimtes vereisen immers verschillende kleurtemperaturen. Bijvoorbeeld, een woonkamer kan baat hebben bij warmer licht, terwijl een thuiswerkplek beter functioneert met koeler licht. Aanvullend bekijken we ook de lichtintensiteit. Te fel licht kan oncomfortabel zijn, terwijl te zwak licht de functionaliteit kan beperken.

In verlichting kan je heel veel geven en nemen. Van een mooie LED spot van 150 euro tot pendels die duizenden euros kosten. Wil je vooral reeds in de hoofd-en taakverlichting investeren, dan reken je het best met onderstaande richtbedragen:

  • voor één ruimte ca 1500 euro + plaatsingskost 250 euro
  • voor één verdieping ca 3000 euro + plaatsingskost 750 euro
  • voor één volledige woning ca 7500 euro + plaatsingskost 1500 euro

Sanitair

Op basis van het ontwerpplan voorzien wij de nodige aanvoeren en aflopen voor water. Bij een grondige renovatie vernieuwen we de leidingen meestal in zijn geheel tot aan de riolering. Zo kan je alle aansluitingen volgens de regels van de kunst doen.

Ook niet te vergeten: indien je voor een ingebouwd aircosysteem kiest, dan moeten hier ook de nodige aflopen voor geplaatst worden om het condenswater af te voeren. Verderop in dit blog lees je meer over aircosystemen. Verder zijn er nog praktische zaken zoals een vorstvrije buitenkraan of een uitgietbak in je berging of garage.

Enkel de badkamerleidingen updaten? Reken gemiddeld op 2500 euro. Komt ook de keuken erbij, voorzie dan het dubbele.

Gaat het om een badkamer renovatie of komt er een nieuwe toilet, dan maken we samen ook een keuze in de sanitaire toestellen.

Voor een meer basisopstelling voorzien wij 10.000 euro budget voor toestellen. Wil je je helemaal laten gaan in de toonzaal bij onze leverancier? Denk dan tussen de 15.000 à 20.000 euro.

Deze bedragen zijn inclusief toiletinrichting, buitenkraan en uitgietbak.

Verwarming en koelen

Als je van plan bent om te renoveren, is dit het perfecte moment om je huidige verwarmingssysteem te evalueren en eventueel te upgraden. Eerder in de blog hadden we het reeds over de energie audit. Die levert voor dit onderdeel dus zeker ook nuttige informatie op.

Nu heb je niet noodzakelijk een energie audit nodig om de huidige situatie te analyseren. Op ‘het zicht’ kan je ook deels isolatie controleren, de grootte van de ruimtes, en de efficiëntie van het bestaande systeem. De energie audit biedt echter meer nauwkeurigheid omdat de controle wordt ondersteund door professionele apparatuur.

De installatie van een verwarmingssysteem omvat het leggen van leidingen, installeren van verwarmingselementen of vloerverwarming en het aansluiten van de ketel. Er zijn verschillende soorten verwarmingssystemen, zoals verwarming met radiatoren vloerverwarming en elektrische verwarming. De verwarmingsbron kan een CV ketel zijn of warmtepomp. In Vlaanderen is het sinds 2021 niet meer toegestaan om stookolieketels te installeren in nieuwbouwwoningen of bij ingrijpende energetische renovaties.

De keuze voor één van bovengenoemde systemen hangt af van verschillende factoren zoals het budget, esthetiek en persoonlijke voorkeuren. Daarnaast is de keuze voor hoge energie-efficiëntie interessant om op de lange termijn geld te besparen. Maar houd daarbij rekening dat zonder goede isolatie zelfs het meest efficiënte verwarmingssysteem niet optimaal zal presteren.

Hierbij enkele richtprijzen voor verschillende systemen voor een gelijkvloers verbouwing. Waarom de richtprijzen beperken tot het gelijkvloers? Omdat bij meerdere verdiepingen vaak een combinatie van systemen wordt gedaan. Bijvoorbeeld vloerverwarming in de leefzones en radiatoren in de slaapkamer.

  • CV ketel, type condensatie met radiatoren: tussen de 10.000 à 15. 000 euro. Het prijsverschil zit hem voornamelijk in het gebruik van standaard of design radiatoren. Om je een idee te geven. Een standaard radiator kost ca 500 euro, een design radiator 1250 euro en meer.
  • CV ketel, type condensatie met vloerverwarming: tussen de 15.000 euro à 20.000 euro voor ca 100 m2. Bovenop deze prijs moet je nog rekening houden met het feit dat de ondervloer (chape) dient weggebroken te worden. Voor meer uitleg zie onze blog omtrent afbraakwerken. In sommige woningen is er onvoldoende vloerdikte aanwezig om een standaard vloerverwarming te plaatsen. Er zijn oplossingen met dunnere systemen, die wel een extra investering vragen. Reken tot 50% meer op de vloerverwarmingsprijs.
  • Warmetepomp lucht-water met vloerverwarming: tussen de 20.000 à 25. 000 euro.
  • Warmetepomp lucht-lucht met inbouw/opbouwelementen tegen de wand. Voordeel is dat je dit systeem ook kan gebruiken om te koelen. Zeker als je zonnepanelen hebt is dit een interessante combi. Want wanneer de temperatuur oploopt in de zomer, kun je met de opbrengst je airco units aansturen, zonder een klimaatschuldgevoel. De investering loopt op tot 30.000 euro.
  • Eventueel dient er nog een schouw aangebracht voor de CV ketel die zorgt voor de afvoer van verbrandingsgassen. De kosten zijn ca 750 euro.

Verluchting

Bij de renovatie van een woning zijn er verschillende verluchtingsystemen die je kunt overwegen. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende systemen die wij toepassen.

Decentrale ventilatie

  • Kleine, onafhankelijke ventilatie-units die in verschillende ruimtes worden geplaatst in plaats van een centraal systeem.
  • Voor- en nadelen: Eenvoudiger te installeren in bestaande gebouwen, maar minder efficiënt en vaak duurder in gebruik.
  • Toepassing: badkamer en toiletten

Richtprijs: ca 750 euro per ventilatie element (inclusief leidingnetwerk en elektrische voeding).

Mechanische afvoer (beter bekend als systeem C)

  • Natuurlijke luchttoevoer via roosters en mechanische luchtafvoer via een centrale ventilator.
  • Voor- en nadelen: Betere controle over luchtafvoer, maar kan energie-inefficiënt zijn.
  • Toepassing: aanvoer verse lucht in de droge zone, afvoerlucht in de natte zones (badkamer/keuken)
  • Opgelet: zorg dat er onder binnendeuren nog volgende speling is zodat je het luchttransport niet blokkeert. En waak over onderhoud van het systeem zoals filters, anders riskeer je ongezonde lucht in je woning te transporteren.

Richtprijs: ca 7000 euro (inclusief leidingnetwerk en elektrische voeding).

Uit een verbouwing met omgevingsvergunning volgt meestal de verplichting om systeem C toe te passen. Als alternatief heb je nog systeem D (mechanische toe- en afvoer). Dit is vooral geschikt bij nieuwbouw omdat je dan meer speelruimte hebt om de verlichtingskanalen te plaatsen. In renovatie passen wij dit zelden toe.

Haard

haardEen haard zorgt voor een gezellige, warme sfeer in de woonkamer. Het is een natuurlijk middelpunt waar mensen graag samenkomen. Een goed ontworpen haard kan daarenboven een stijlvolle en luxe uitstraling geven aan je interieur.

Er zijn verschillende soorten haarden beschikbaar, van traditionele houthaarden tot moderne gashaarden, elektrische haarden en zelfs bio-ethanol haarden. Dit betekent dat er altijd wel een haard is die past bij je stijl en behoeften.

Gashaarden zijn over het algemeen makkelijker te bedienen dan houthaarden. Met een druk op de knop kun je ze aan- en uitzetten. Houthaarden vereisen meer onderhoud, inclusief het schoonmaken van as en het schoorsteenvegen. Veel mensen vinden wel dat houthaarden een authentiekere sfeer bieden met het knisperende geluid van brandend hout en de geur die daarbij hoort.

Beide soorten haarden hebben hun eigen charme en voordelen, en de beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en de esthetische doelen die je voor je interieur hebt. Het zou ons in deze blog te ver leiden om op alle types haarden in te gaan met hun eigen-voor en nadelen. We hebben wel voor je een interessant artikel gespot waar je meer info kan terugvinden.

Om je toch al een richting te geven naar investeringskost:

Voor een haardopstelling bedraagt je investering ca 7.500 euro. Dit omvat de aankoop en installatie van een gas- of houthaard, inclusief aanleggen van de nodige en rookgas kanalen en eventuele gasleidingen.

Bij een haard komt ook nog een brandwerende omkasting kijken. En wanneer je echt alle toeters en bellen wil, kun je het combineren met een mooi maatwerk meubel, al dan niet met een plek voor een TV toestel. Hiervoor investeer je tussen de 2.500 euro (omkasting) à 10.000 euro (maatwerk).

Allerlei

Er zijn nog wat kleinere posten die we verzamelen onder ‘allerlei’. Omdat vele kleintjes één groot geheel maken, vinden we het toch belangrijk ze te vermelden.

dampkapkanaal

Dampkapkanaal

Wij voorzien in het lot technieken ook steeds het plaatsen van het dampkap kanaal. Want, raar maar waar, dit zit niet de aanbieding van de keukenbouwer… Er bestaan ook specifiek platte kanalen die je in een beperktere plafondruimte kan wegwerken.

Richtprijs 250 euro voor standaard kanaal, richting 500 euro voor platte kanalen.

Rookmelders

Verder zijn rookmelders essentieel én verplicht voor de veiligheid in huis. Wij zorgen voor zowel de aankoop van de rookmelder als de installatie ervan. Het is een eenmalige investering die levens kan redden.

De prijs voor deze dienst is € 65 per stuk.

Tussentijdse technieken

Tot slot is er nog de tussentijdse aansluiting technieken tijdens de werfperiode. Het is een interventie die ervoor zorgt dat je tijdens de werfperiode in huis nog elektriciteit en watervoorziening hebt, zodat je toch nog een stuk comfort behoudt. Nog een belangrijke toevoeging: 100% continuïteit kan nooit gegarandeerd worden. Er is altijd een moment dat je van situatie A op B moet overstappen waarbij er tussentijds geen stroom/water is. Maar dan spreken we van een aantal uren, geen dagen.

De investering voor deze dienst varieert tussen 500 à 1500 euro, afhankelijk van het aantal interventies.

Tot slot

Renoveren is een complex en veelomvattend proces dat veel meer inhoudt dan alleen het kiezen van een nieuwe verflaag of vloerbedekking. Of het nu gaat om een energie audit, de keuze van het juiste verwarmingssysteem of de installatie van een sfeervolle haard, elk detail telt. Dat maakt dat het lot technieken financieel een pittige kluif is. Tussen de 50.000 euro en 75.000 euro is geen uitzondering bij een totaalrenovatie.

Investeringen in technieken zoals verlichting en verwarming zijn echter niet alleen essentieel voor je comfort, maar kunnen ook bijdragen aan een hogere woningwaarde en lagere energiekosten op de lange termijn. En laten we de sfeer niet vergeten: een goed gekozen haard kan de finishing touch zijn die van je huis een thuis maakt.

Dus, als je op het punt staat om aan een renovatieavontuur te beginnen, onthoud dan dat een goed geïnformeerd begin het halve werk is. En als je het gevoel hebt dat het allemaal te veel wordt, weet dan dat wij er zijn om je te helpen, elke stap van de weg.

Wil je meer weten over de posten die na de technieken komen? Lees dan ook onze artikelen over:

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!