De post werfinrichting bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Na de werfvoorbereiding, vindt de werfinrichting plaats. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk werfinrichting.

Goed om te weten vooraf

Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

Bescherming

Renovaties zijn spannend, maar laten we eerlijk zijn, ze kunnen ook een beetje rommelig zijn. Van het stof dat door de lucht zweeft tot het constante verkeer van materialen en gereedschap door je woning, met mogelijk risico op schade. Maar maak je geen zorgen! Bij InterieurKabinet nemen we maatregelen om je huis te beschermen tijdens het hele renovatieproces.

Beschermen van je oprit

Je oprit is meer dan een plek om je auto te parkeren. Het is het eerste wat mensen zien als ze je huis benaderen. Om die reden zetten we bij voorkeur de container op de openbare weg. Immers, zo’n kolos kan best wat schade veroorzaken bij het aan-en afvoeren. Mocht er geen plek voorhanden zijn op de openbare weg, dan leggen we stalen platen op je oprit. Die zijn solide genoeg om je oprit te beschermen tegen het container ‘geweld’.

Waneer er ‘vuile’ karweien op het programma staan, beschermen wij ook steeds je oprit. Denk bv aan betonwerken waar je steeds het risico hebt op vlekvorming. Heb je nog renovatieplannen met je oprit? Dan is het beschermen ervan misschien overkill. We spreken dit steeds met je door.

Het beschermen van je oprit bedraagt gemiddeld rond de 650 euro.

Vloerbescherming

Vloeren zijn vaak het slachtoffer in een renovatieproces. Daarom is het belangrijk ze voldoende te beschermen. Onze prijs omvat zowel het aanbrengen als het later verwijderen van de bescherming, inclusief aankoop van het beschermingsmateriaal. Omdat we het werk vaak twee keer moeten doen, bijvoorbeeld om tijdens de pleisterwerken de chape te beschermen en bij het schilderen de nieuw afgewerkte vloer, worden er meer dan de daadwerkelijke m2 worden opgenomen in de offerte.

Het beschermen van je vloer zit gemiddeld voor een woning tussen de 2500 à 3000 euro.

Stofwand

De stofwand zorgt ervoor dat de werfzone wordt afgeschermd van andere delen in je woning. Weet dat stof er altijd zal zijn tijdens een verbouwing. Het kruipt waar het niet gaan kan helaas ;-). Een stofwand voorkomt alvast de grootste ergernis.

Een stofwand bedraagt gemiddeld 300 euro.

OSB-platen

OSB platen

Tijdens een renovatie kunnen er tijdelijke openingen ontstaan die moeten worden afgedicht. Denk maar aan een nieuwe raamopening in je achtergevel. Door die opening te dichten met OSB platen heb je toch wat meer een afgesloten gevoel. Weet wel dat dit geen inbraakproof oplossing is. En informeer vooraf ook met je verzekering hoe diefstal ingedekt is tijdens een verbouwing.

Dichten van openingen bedraagt gemiddeld 500 euro.

Liftwanden beschermen

Woon je in een appartement? Dan is de kans groot dat er een lift aanwezig is. Alhoewel wij groot materiaal/materieel via ramen aanleveren (indien mogelijk), zal de lift ook regelmatig gebruikt worden. Tijdens de renovatie beschermen wij daarom de liftwanden, zodat die met een gerust hart gebruikt kan worden. Door voor de werken starten nog even een rondgang te doen met je syndicus, kunnen jullie samen vaststellen welke schade er reeds aanwezig is om problemen achteraf te voorkomen.

Beschermen van een liftwand bedraagt gemiddeld 150 euro.

Aanleveren en afvoeren materiaal

In een renovatieproject is efficiënte logistiek belangrijk om een succesvol eindresultaat te bereiken. Net zoals in een goed geleid orkest, is het cruciaal dat elk aspect van het project naadloos op elkaar is afgestemd. Hier volgt een overzicht van enkele kerncomponenten die bijdragen aan een gestroomlijnd renovatieproces.

Coördinatie vergunningsdossiers wegen en verkeer

vergunningsdossier wegen en verkeerWeinig mense

n houden van omvangrijk papierwerk, maar het is soms een noodzakelijk kwaad. Wij verzorgen dan ook de aanvraag om toelating te krijgen om de openbare weg te gebruiken. Dit kan zijn voor het plaatsen van een container of parkeren in de straat waneer er geen oprit is (of wanneer je deze liever niet ter beschikking stelt). Deze post omvat ook het plaatsen van parkeerverbodsborden waar nodig en contactname met politie indien er toch een wagen in de weg staat. No worries: de politie belt eerst met de eigenaar van de wagen, alvorens een sleepwagen langs te sturen.

Belangrijk is nog dat de stad ook belastingen heft op zo’n inname openbare weg. Deze wordt rechtstreeks door de gemeente aan jou verrekend en is niet voorzien in onze offerte.

Dit onderdeel bedraagt gemiddeld 600 euro.

Verticaal transport

Deze post gebruiken wij voor het aan-en afvoeren van materiaal en materieel op de werf. Het is de projectleider die bepaalt welk de meeste efficiënte manier is, ook afhankelijk van de fase van het project. Dit is best een arbeidsintensieve post en vraagt heel wat geregel. Er bestaan verschillende manieren om voor dat transport in te staan. Uiteraard als alle werken op het gelijkvloers zijn, is dit hoogstwaarschijnlijk niet van toepassing. Tenzij je in een rijwoning woont en er zwaarder materiaal over het dak heen getild dient te worden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw groot schuifraam dat in de achtergevel komt.

Mogelijke hulpmiddelen voor verticaal transport zijn: stortrecht om afval af te voeren, adderlift of een kraan. Soms is er echter gewoon mankracht nodig om te voet alles te verplaatsen.

Het investeringsbedrag in deze post omvat steeds het materieel zelf dat we huren of in eigen beheer hebben, plus de manuren die nodig zijn om het te bedienen.

Net omdat de keuze bij de projectleider ligt voorzien wij hier een bedrag in, over alle methodes heen. Denk gemiddeld aan 1000 à 2000 euro. 

Werfapparatuur

Wanneer we denken aan renovaties, komen vaak de grote lijnen en eindresultaten in ons op: de nieuwe keuken, de uitgebreide woonkamer of die prachtige badkamer. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de logistieke details die ervoor zorgen dat het hele proces soepel verloopt. Laten we eens duiken in enkele van deze minder glamoureuze, maar belangrijke elementen.

Tijdelijke elektriciteitsaansluiting

Bij volledig nieuwe bouwprojecten is er meestal nog geen vaste elektriciteitsaansluiting beschikbaar. Een tijdelijke aansluiting zorgt ervoor dat er stroom beschikbaar is voor gereedschap, verlichting en andere apparatuur. Maar bij omvangrijke renovaties, waarbij de bestaande elektrische installatie wordt uitgeschakeld of vervangen, kan een tijdelijke aansluiting ook noodzakelijk zijn.

Dit onderdeel bedraagt gemiddeld 850 euro.

Generator

Soms is de bestaande stroomvoorziening niet betrouwbaar of simpelweg niet voldoende. In dat geval komt een generator als geroepen. Zo heb je steeds backup en kan je ononderbroken aan het werk blijven. De kosten voor het huren en plaatsen van een generator is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de generator, de duur van de huur, en de locatie van de werf.

Reken gemiddeld 450 euro per week.

Bouwdroger en ventilator

Sommige posten in de bouw hebben een bepaalde droogtijd. Denk bijvoorbeeld aan chape waar een park top op komt. Die chape moet eerst volledig droog zijn. De vuistregel is: 2 weken per 1 cm dikte. Pleisterwerken mag je ook niet dadelijk overschilderen, gemiddeld pas 3 maanden na de werken. Wil je de doorlooptijd toch terugdringen, dan zijn er gelukkig genoeg trucjes. Door het plaatsen van een bouwdroger met ventilator kunnen we het droogproces versnellen en tot eenderde terugdringen. Een bouwdroger werkt als een bouwontvochtiger. Het verwijdert het overtollig vocht uit de lucht. Wij voorzien er ook in om het waterreservoir regelmatig te legen (tenzij er een permanente afvoer is). We plaatsen dus niet alleen zomaar het toestel.

Dit onderdeel bedraagt gemiddeld 175 euro per week.

Werftoilet met wekelijkse reiniging

Last but not least, laten we de basisbehoeften niet vergeten. Een toilet is onmisbaar, ook tijdens de werken. Want een comfortabel team is een productief team. 🙂

Voor 150 euro per maand voorzien we een werftoilet, inclusief wekelijkse reiniging.

Veiligheid en stellingen

In dit onderdeel duiken we in de wereld van steigers, gevelstellingen en meer zodat je inzichtelijk hebt wat er allemaal bij komt kijken.

Stelling om op hoogte te werken

Stel je voor, je wilt je muren een frisse laag verf geven of nieuwe verlichting installeren. Een rolbare werfstelling is dan je beste vriend. Voor de trap heb je zelfs aangepaste stellingen om op de traptredes te plaatsen Zo kunnen we veilig en efficiënt werken op hoogte.

Naast eenvoudige steigers heb je ook oplossingen voor het grote werk. Denk aan gevelwerkzaamheden wanneer je de buitenschil behandelt.

Reken gemiddeld op een investering tussen de 750 euro à 2000 euro.

Borstweringen

Veiligheid eerst! We kunnen het niet genoeg benadrukken: veiligheid is cruciaal. Borstweringen zijn onmisbaar om de veiligheid van de werknemers op de bouwplaats te garanderen.

Denk aan een gemiddelde investering van 250 euro.

Werfafsluiting met Heras hekken

Last but not least, een werfafsluiting met Heras hekken voorkomt onbevoegde toegang tot de bouwplaats.

Reken gemiddeld op een investering rond de 250 euro.

Tot slot

Het is niet eenvoudig om een gemiddelde totaalsom te vermelden voor de werfinrichting. Dit omdat veel posten per week worden afgerekend of bijvoorbeeld per m2. Om je toch een idee te geven: 8000 euro en meer is geen uitzondering. Het is dus belangrijk om te beseffen dat er kosten verbonden zijn aan de inrichting van de werf. Dit is namelijk een kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien door mensen die overwegen te renoveren. Tegelijkertijd wordt deze post vaak genegeerd in offertes van aannemers. Ogenschijnlijk lijk je een goede deal gevonden te hebben, maar het kan later resulteren in onverwachte extra kosten. Of er wordt een vaag forfaitair bedrag voorzien, waarbij je het raden hebt wat er allemaal ingegrepen is. Duik er dus zeker met aandacht in.

Wil je meer weten over de posten die na de werfinrichting komen? Lees dan ook onze artikelen over:

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!