Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

De post plafonds bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij

plafonds

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Na de werfvoorbereiding, werfinrichting, afbraak, ruwbouw, technieken en wanden is het tijd voor de plafonds. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk plafonds.

Goed om te weten vooraf

Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

plafondafwerkingen

Gipskartonwerken

Gipskartonwerken spelen een belangrijke rol in veel renovatieprojecten. Gipskarton, ook wel bekend als gipsplaat, wordt vaak gebruikt voor het afwerken van plafonds en muren. Gipskarton is een flexibel materiaal dat kan worden gebruikt om verschillende vormen en structuren te creëren. Dit maakt het ideaal voor het ontwerpen van unieke interieurelementen zoals verlaagde plafonds.

Een van de grote voordelen van gipskarton is dat het een glad oppervlak biedt dat gemakkelijk kan worden geschilderd. De droogtijd is een pak sneller dan bij pleisterwerk, waardoor je ook in doorlooptijd wint. Verder kan je in de plafonds ook technieken wegwerken zonder dat je hoeft te slijpen. Bovendien kan je handig inbouwspots plaatsen om een discreet lichtplan uit te werken.

We verdelen de verschillende prijzen omtrent gipskartonplafonds in drie groepen op:

1. Gipskarton plafond

Eerst wordt een frame van metalen opgezet als basis voor de gipsplaten. De gipskartonplaten worden dan met schroeven aan het frame bevestigd. Voegen en schroefgaten worden gladgestreken met voegmiddel. Je verliest door deze opbouw wel aan plafondhoogte, minimaal 10 cm.

 • Standaard gipskartonplafond zonder extra functies. De prijs gaat richting € 100 per m2.
 • Gipskartonplafond onder schuin dak: Dit is een oplossing voor de afwerking van schuine daken (meestal zolderverdieping). De prijs varieert rond de € 125 per m2.
 • Gipskartonplafond met WR platen: dit is een waterbestendige gipskartonplafond, ideaal voor vochtige ruimtes (als badkamers). De prijs varieert tussen de 125 à 150 euro per m2 afhankelijk van de grootste van de ruimte.

2. Isolatie in het plafond

Vóór het plaatsen van de platen kan isolatiemateriaal worden toegevoegd voor thermische of akoestische doeleinden. In het geval van thermische doeleinden denken we bijvoorbeeld aan het isoleren van een hellend dak. Akoestische isolatie kan van pas komen bij het plaatsen van een isolatie onder een houten verdiepingsvloer, zodat je minder overdracht van geluid hebt tussen ruimtes onderling.

 • Standaard isolatie 50mm: Dit is een dunnere isolatielaag, meestal gebruikt met akoestische doeleinden. De prijs is ca € 25 per vierkante meter.
 • Isolatie 140mm en dampscherm: Dit type isolatie is ideaal voor het behouden van warmte in een ruimte. De 140mm dikke isolatielaag wordt aangevuld met een dampscherm om vochtproblemen te voorkomen. De investering bedraagt gemiddeld € 75 per vierkante meter.
plafond specifieke afwerking

3. Specifieke afwerkingen

Wij voorzien bij het onderdeel gispkartonwerken ook enkele extra’s die belangrijk zijn om tot een kwaliteitsvol resultaat te komen.

 • Bekleding van een balk met gipskarton, gemiddeld € 125/lm.
 • Afwerking van de opstaande randen van een koepel of velux, gemiddeld € 100/lm.
 • Een inspectieluik om bijvoorbeeld aan apparatuur te kunnen die in het plafond is weggewerkt, gemiddeld € 250 per stuk.
 • Gipskarton lichtkoof, een vorm van indirecte verlichting waarbij lichtbronnen worden geplaatst in een holte of koof langs het plafond, gemiddeld € 150/lm.
 • Gipskarton gordijnkoof, een constructie die wordt gebruikt om de bovenkant van een gordijnrail of -roede te verbergen, gemiddeld € 150/lm.
 • Gipskarton retombé, dit wordt gebruikt voor het verlagen van een deel van het plafond, ook wel peilverlaging genoemd, gemiddeld € 80/lm.

Gemiddeld zal je tussen de 750 à 1250 euro extra betalen voor deze specifieke afwerkingen.

Pleisterwerken

Pleisterwerk is een methode voor het afwerken van plafonds en muren door een pleistermengsel aan te brengen. Dit kan dienen voor het egaliseren van het oppervlak, het verbeteren van de akoestiek, en/of het toevoegen van een decoratieve touch. Er zijn verschillende soorten pleister en technieken die je kunt gebruiken afhankelijk van het gewenste resultaat.

 • Gipspleister: Een veelgebruikt soort pleister, gemaakt van gips en water. Het is gemakkelijk aan te brengen en te schuren, maar minder geschikt voor vochtige ruimtes.
 • Kalkpleister: Dit is een ademende, natuurlijke pleister die helpt bij het reguleren van vocht. Het wordt vaak gebruikt in historische restauraties.
 • Leempleister: Een milieuvriendelijke optie die is gemaakt van natuurlijke materialen zoals zand, klei, en stro.

Bij renovatie dien je te denken aan gemiddeld 5000 euro voor gipspleisterwerken per verdieping.

Tot slot

Bij het renoveren van een woning komen verschillende bouwloten kijken die lk impact hebben op het total kostenplaatje. In dit blog zijn we uitgebreid ingegaan op de plafondafwerking.

Gipskartonwerken zijn bij een renovatie een aanrader voor het afwerken van plafonds en muren. De kosten variëren afhankelijk van het type gipskartonplafond dat je kiest, met prijzen die uiteenlopen van €100 tot €150 per vierkante meter.

Het toevoegen van isolatie kan zowel thermische als akoestische voordelen bieden. De kosten hiervoor beginnen bij ongeveer €25 per vierkante meter voor standaardisolatie en kunnen oplopen tot €75 per vierkante meter voor meer geavanceerde opties.

Wil je maximaal je plafondhoogte vrijwaren dan komen pleisterwerken van pas. De investering kan oplopen tot gemiddeld €5000 per verdieping.

In grootte orde kan je alvast concluderen dat de plafondwerken voor een gelijkvloers ca 10.000 bedragen. Voor een volledige woning gaat het over een investering richting 25.000 euro en meer.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen