Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

De post schilderwerken en raamdecoratie bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij

schilderwerken en raamdecoratie

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Na de werfvoorbereiding, werfinrichting, afbraak, ruwbouw, technieken, wanden, plafonds, vloeren en binnenschrijnwerk besteden we aandacht aan schilderwerken en raamdecoratie. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk schilderwerken en raamdecoratie.

Goed om te weten vooraf

Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

Schilderwerken

Interieur schilderwerken zijn een cruciaal onderdeel van elke renovatie. Ze kunnen een ruimte volledig transformeren en zijn vaak de “finishing touch” die een project compleet maakt. Dit is een post die het vaakst, vanuit budgetoverwegingen, door de eigenaar zelf wordt gedaan. Hou er echter rekening mee dat het kwaliteitsverschil met een professionele schilder toch wel groot kan zijn, waarbij wij je schildertalent zeker niet in twijfel willen trekken…;)

Een goed voorbereid oppervlak is essentieel voor een duurzaam en mooi resultaat. Dit omvat schuren, plamuren en gronden en is vervat in de ondergenoemde m2 prijzen van de schilderwerken. We bekijken ook welke onderdelen impact hebben op de investering.

kleurkeuze

Kleurkeuze

Dit is vaak de eerste en meest zichtbare beslissing. De kleur moet passen bij de rest van het interieur en de gewenste sfeer creëren. Voor een lichte basiskleur, die je op de meeste wanden en plafonds toepast, betaal je de laagste prijs, omdat de schilder hiermee lekker kan doorwerken. Met een licht verf heb je ook meestal minder afwerkingslagen nodig. Reken ca 30 à 35 euro per m2 afhankelijk van de hoeveelheid.

Voor een accentwand in een specifieke kleur betaal je meestal extra. Reken tot dubbel zo duur, afhankelijk hoe groot die accentmuur is.

Materiaalkeuze

Verschillende soorten verf zijn geschikt voor verschillende oppervlakken en ruimtes, zoals vochtbestendige verf voor de badkamer. Of misschien wil je wel een leuke inspiratiemuur aan de hand van magneetverf. Voor deze specifieke toepassingen ligt  de prijs hoger, onder andere omdat het extra voorbereiding vraagt of extra lagen schilderwerk. Je kunt het qua prijsrange vergelijken met de accentmuur tarieven.

Bereikbaarheid

Plafondwerken zijn duurder dan het schilderen van muren omdat je op hoogte met werken. Zeker in oudere gebouwen met hoge plafond telt dit door. Reken op ca 10 à 20 % meer.

Werken op wanden in een traphal zijn ook complexer. Je zal hier dan ook tot 20% extra betalen op de prijs van de standaard muurprijzen. Daarenboven heb je ook de investering van een specifieke trapstelling omwille van het veilig werken op hoogte. Die stelling kan ca 1000 euro extra bedragen, afhankelijk van het aantal verdiepingen. Dit is inclusief het opstellen en afbreken van de stelling.

Lakwerken

Het lakken van meubels is een uitstekende manier om oude stukken nieuw leven in te blazen of om nieuwe meubels af te werken en een bepaalde uitstraling te geven.

Lakken is een intensief proces. Het kan ofwel in het atelier plaatsvinden waar de meubels worden gemaakt, ofwel ter plaatse. Een stofvrije omgeving is daarbij erg belangrijk. Voor een duurzaam en egaal resultaat zijn meestal meerdere lagen nodig en dien je tussen de lagen door licht te schuren.

Tarieven zijn altijd afhankelijk van het meubelstuk (grootte, ondergrond,…) dat gelakt dient te worden. Met een richtprijs van 50 à 75 euro per m2 kom je al een eind. Voor het lakken van schildersplinten (die wij vaak toepassen) betaal je 15 à 20 euro/lm. Voor het schilderen van deuren houd je het beste tussen de 250 à 350 euro in gedachten.

gordijnen

Raambekleding

Raamdecoratie kan zowel functioneel als esthetisch zijn. Elk type raamdecoratie heeft zijn eigen voor- en nadelen en de beste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en stijlvoorkeur. Hier zijn enkele veelvoorkomende types raamdecoratie die wij vaak toepassen in projecten.

Gordijnen

We spreken van overgordijnen als deze dik zijn en het licht zelfs volledig blokkeren. Ze zijn goed voor privacy en isolatie. Vitrages zijn lichte, doorschijnende gordijnen die vooral decoratief zijn en wat privacy bieden zonder het licht volledig te blokkeren.

Reken voor een gemiddeld raam vanaf 1500 euro.

Jaloezieën

Horizontale jaloezieën zijn gemaakt van hout, aluminium of kunststof. Ze zijn veelzijdig en bieden goede lichtregeling. Verticale jaloezieën zijn ideaal voor schuifdeuren of grote ramen en kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt.

Reken voor een gemiddeld raam vanaf 1000 euro.

Rolgordijnen

Je hebt verduisterende rolgordijnen, deze blokkeren bijna al het licht en zijn ideaal voor slaapkamers. Daarnaast zijn er ook lichtdoorlatende rolgordijnen. Deze laten wat licht door maar bieden nog steeds enige privacy.

Reken voor een gemiddeld raam vanaf 750 euro.

Je kan aan de meeste raamdecoratie ook een stuk automatisatie toevoegen zodat je ze kan openen met een schakelaar, afstandbediening of domotica. Belangrijk is dat je dan een elektrische voeding voorziet waar je de motor op kan aansluiten.

Je betaalt hiervoor een opleg van ca 600 à 800 euro.

Tot slot

Het lot schilderwerken en raamdecoratie maakt dat je met je verbouwing tot het gaatje kan gaan. Anderzijds is het ook het bouwlot waar je op kan besparen door zelf aan de slag te gaan of uit te stellen voor later.

Reken gemiddeld voor een gelijkvloerse verbouwing op ca 10000 à 15000 euro aan schilderwerken en voor de raamdecoratie tussen de 5000 à 7500 euro. Uiteraard afhankelijk van hoever je hierin wil gaan.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen