Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

De post vloeren bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij

vloeren

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Na de werfvoorbereiding, werfinrichting, afbraak, ruwbouw, technieken, wanden en plafonds is het tijd voor de vloeren. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk plafonds.

Goed om te weten vooraf

Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

Vloeropbouw

Vloeropbouw

Bij een renovatie is de vloeropbouw een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De keuze voor een bepaalde vloeropbouw hangt af van verschillende factoren zoals het type gebouw, de staat van de bestaande vloer, en de wensen van de mensen.

Vaak zien we dat in oudere woningen de vloeropbouw niet voldoet aan de huidige normen. Denk maar aan een oudere rijwoning waar de tegelvloer op het gelijkvloers gewoon in de zavel ligt, zonder isolatie, zonder funderingsplaat. Bij een totaalrenovatie worden er ook vaak nieuwe leidingen geplaatst en is het ook aan te raden de vloer terug van nul op te bouwen. Zie onze blog afbraakwerken voor meer uitleg.

Hier zijn enkele belangrijke componenten die meestal deel uitmaken van de vloeropbouw bij een renovatie:

Isolatie

Isolatiemateriaal kan worden toegevoegd om thermisch te verbeteren. Dit is vooral belangrijk in oudere gebouwen waar isolatie vaak ontbreekt of onvoldoende is.

PUR-isolatie is een effectieve manier om thermische efficiëntie te bereiken. Wij plaatsen meestal een dikte tussen de 8 à 10 cm, afhankelijk van de beschikbare hoogte. Voor kleinere oppervlakken (< 50 m2) is de prijs forfaitair vastgesteld, ongeacht de exacte grootte. Denk richting 2000 euro.Bij grotere hoeveelheden varieert de m2 prijs tussen 25 à 35 euro per m²

Als je vloerverwarming installeert wordt de PUR-isolatie geschuurd om niveauverschillen weg te werken en de leidingen makkelijker te kunnen plaatsen. Dit is een relatief goedkopere stap die meestal lager dan 500 euro zit.

Chape

Chape speelt een cruciale rol in de vloeropbouw tijdens een verbouwing. Het is de laag die wordt aangebracht over de ruwe vloer of isolatiemateriaal en dient als ondergrond voor de uiteindelijke vloerafwerking zoals tegels, laminaat, of parket. De droogtijd is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de dikte en het type chape en de omgevingsomstandigheden.

Voor het aanbrengen van de chape moet de ondergrond schoon en vrij van puin zijn. Na het drogen van de chape kan de uiteindelijke vloerafwerking worden aangebracht.

Wij plaatsen meestal een chape met dikte tussen de 7 à 10 cm, afhankelijk van de beschikbare hoogte. Voor kleinere oppervlakken (< 50 m2) is de prijs forfaitair vastgesteld, ongeacht de exacte grootte. Denk richting 3000 euro. Bij grotere hoeveelheden varieert de m2 prijs rond de 40 euro per m².

Verder kan je nog voor bepaalde opties kiezen bij het plaatsen van een chape. Zo kan je voor sneldrogende chape kiezen, waarbij speciale additieven kunnen worden toegevoegd om de droogtijd te versnellen, wat handig kan zijn in tijdsgevoelige projecten. De meerinvestering bedraagt ca 20%. Wij kunnen trouwes ook bouwdrogers voorzien na het plaatsen van de chape zodat we de uitdroging kunnen versnellen. Lees hier meer over in onze blog over werfinrichting. Wat ook regelmatig voorkomt is het in helling gieten van een chape, zodanig dat je een inloopdouche met de correcte afwatering kan creëren. Het supplement bedraagt gemiddeld 200 euro.

Allerlei

Wij bespreken bij dit onderdeel ook enkele extra’s die regelmatig aan bod komen bij de vloeropbouw.

  • Mocht er toch beslist worden om de bestaande chape te behouden, dan is het uitvullen van sleuven in de chape vaak nodig na het leggen van leidingen of kabels. Gemiddeld is dit een werk van ca 1000 euro.
  • Egalisatie is het proces van het nivelleren van een vloeroppervlak. Dit is een belangrijke stap voordat andere vloerbedekkingen zoals tegels of laminaat worden geplaatst. Dus nodig wanneer er verder gewerkt wordt op bestaande vloeren die niet egaal afgewerkt zijn. Het is geen goedkope stap in het vloeropbouwproces. Vooral de speciale producten die gebruikt worden om zo’n egalisatie laag aan te brengen zijn niet goedkoop. Reken op ca 50 à 60 euro/m2.
  • Een verhoogde vloer kan nuttig zijn in ruimtes waar extra isolatie of leidingwerk nodig is. Het houten kaderwerk dient als basisstructuur voor de verhoogde vloer. Reken op ca 175 à 200 euro m2 inclusief OSB platen afwerking.

Hout imitatie

Houtimitatie vloerafwerkingen zijn een populaire keuze voor mensen die de esthetiek van hout willen, maar niet de kosten of het onderhoud dat ermee gepaard gaat. Deze vloeren zijn ontworpen om het uiterlijk en het gevoel van natuurlijk hout na te bootsen, terwijl ze voordelen bieden zoals duurzaamheid, gemak van onderhoud en vaak een lagere prijs. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten houtimitatie vloerafwerkingen die je kunt overwegen tijdens een verbouwing (geleverd en geplaatst):

kliklaminaat

Kliklaminaat

Kliklaminaat is een populaire keuze voor vloerbedekking vanwege het gebruiksgemak en de esthetische aantrekkingskracht. Het kan snel en eenvoudig worden geïnstalleerd zonder lijm, dankzij het kliksysteem. Het is gemakkelijk schoon te maken en duidelijk minder duur dan echt hout. Er zijn ook vochtbestendige toepassingen mogelijk, maar de standaard toepassingen zijn dat niet. Reken gemiddeld op 50 euro/m2.

Vinyl

Wij werken vaak met rigide vinyl vloer van het type Floorify. Deze vloeren zijn zowel duurzaam als waterbestendig. Floorify vloeren zijn bekend om hun realistische ontwerpen, die de look en feel van natuurlijke materialen zoals hout en steen nabootsen. Ze zijn ook relatief eenvoudig te installeren, wat ze een populaire keuze maakt voor zowel doe-het-zelvers als professionals. Reken gemiddeld op 75 à 100 euro/m2.

Keramische tegels

Keramische tegels die ontworpen zijn om op hout te lijken en meestal een plankvormige look hebben. Ze zijn zeer duurzaam, waterbestendig en gemakkelijk te reinigen. Deze tegels zijn duurder dan een ‘gewone’ keramische tegel.  En vragen ook meer tijd om te plaatsen om willen van de plankvorm. Reken gemiddeld op 150 euro/m2. Je doet dus financieel geen voordeel ten op zichtte van parket maar mensen met bijvoorbeeld huisdieren vinden dit een handige een hygiënische oplossing.

Houd er rekening mee dat, hoewel bovengenoemde vloertypes eruit kunnen zien als hout, ze niet precies hetzelfde aanvoelen.

Gepolierde betonvloer

Gepolierde betonvloeren zijn een populaire keuze voor zowel residentiële als commerciële ruimtes. Ze bieden een moderne, industriële uitstraling en zijn bekend om hun duurzaamheid. Alhoewel deze vloeren relatief eenvoudig te onderhouden zijn dien je er wel rekening mee te houden dat ze vrij poreus zijn en vlekken kunnen blijven zitten. Dat kan je echter voorkomen/opvangen door een bijkomende beschermende coating.

In vergelijking met andere vloermaterialen zijn betonvloeren kosteneffectief. Dit komt omdat ze vloeropbouw en afwerking in één zijn. Je spaart dus de investering van de chape uit.

Wij plaatsen meestal een gepolierde beton met dikte van 10 cm. Voor kleinere oppervlakken (< 25 m2) varieert de m2 prijs rond de 130 euro per m², het prijsvoordeel is dus beperkt. Bij grotere hoeveelheden varieert de m2 prijs rond de 100 euro per m², waarbij je dus geen chape meer hoeft te plaatsen.

Uitzettingsvoegen zijn essentieel in betonnen vloeren om te zorgen voor voldoende ruimte voor thermische uitzetting en krimp. Ze helpen scheuren en andere structurele problemen te voorkomen. Reken een opleg tussen de 250 à 500 euro.

Verder kan je dus een vlekstop voorzien. Reken op gemiddeld een supplement van 2000 euro voor je leefruimtes.

Gepolierde betonvloeren kunnen ook in verschillende kleuren worden afgewerkt. Dit wordt meestal gedaan door kleurstoffen of pigmenten toe te voegen aan het betonmengsel voordat het wordt gestort. Je betaalt hiervoor een meerkost van 5 à 10 euro per m².

Parket

Parket is een populaire keuze voor vloerbedekking tijdens een verbouwing, vooral voor mensen die op zoek zijn naar een stijlvolle en duurzame optie. Je hebt hierbij de keuze uit massief parket of gelaagd.

Massief parket is gemaakt van één stuk hout. Het is duurzaam maar kan krimpen of uitzetten bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Gelaagd of meerlaags parket bestaat uit verschillende lagen hout en is stabieler dan massief parket.

Parket biedt een warme, natuurlijke uitstraling. Goed onderhouden parket kan tientallen jaren meegaan. Parket kan echter duur zijn, zowel in aanschaf als installatie en het wordt minder aanbevolen voor vochtige ruimtes zoals badkamers (al kan het wel onder bepaalde voorwaarden).

De planken kunnen in verschillende patronen worden gelegd waaronder plankvorm, visgraatpatroon of lamellen op kant. Na installatie wordt het parket afgewerkt met olie, was of lak voor extra bescherming.

Afhankelijk van de houtsoort kunnen er (grote) prijsverschillen zijn. Wij werken meestal met Frans eikenhout. Voor kleinere oppervlakken (< 25 m2) varieert de m2 prijs hiervoor tussen de 150 – 200 euro per m². Bij grotere hoeveelheden varieert de m2 prijs rond de 130 – 160 euro per m², waarbij het prijsverschil tussen massief of gelaagd parket eerder beperkt is. De tarieven zijn inclusief afwerkingslaag.

Tijdens renovaties verzorgen wij ook regelmatig het opschuren van bestaande parket. Hierdoor kan je  bestaande parketvloeren nieuw leven inblazen. Een matte UV lak beschermt het hout daarna. Reken gemiddeld op 55 à 75 euro/m2.

Afwerkingen met tegels

Vloertegelwerken zijn een belangrijk onderdeel van veel verbouwingsprojecten, vooral in ruimtes zoals de keuken, badkamer en woonkamer. Er zijn verschillende soorten tegels beschikbaar, zoals keramische tegels, natuursteen en meer. De keuze van het materiaal hangt af van de esthetische voorkeuren, het budget en de functionele eisen van de ruimte.

Een goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal voor een succesvolle tegelinstallatie. Dit kan het verwijderen van oude vloerbedekkingen, het egaliseren van de vloer en het aanbrengen van een geschikte onderlaag omvatten. Het legpatroon van de tegels kan een grote invloed hebben op het uiteindelijke uiterlijk. Populaire patronen zijn bijvoorbeeld het visgraatpatroon, het blokpatroon en het diagonale patroon.

De kleur en breedte van de voegen tussen de tegels kunnen ook een aanzienlijke impact hebben op het esthetische resultaat. Het is belangrijk om een voegmiddel te kiezen dat past bij de tegels en de algehele stijl van de ruimte.

Hier zijn enkele soorten en hun kenmerken:

  • Keramische Tegels: betaalbaar, waterbestendig, en makkelijk schoon te maken.
  • Natuursteen (marmer, graniet, leisteen): unieke, natuurlijke uitstraling, vereist meer onderhoud (kan vlekken krijgen) en is over het algemeen duurder.
  • Cementtegels: flexibel in ontwerp en kleur, duurzaam, kan duurder zijn al je specifieke patronen wenst.

Wij reserveren een aankoopbudget van 75 euro/m2 voor tegels, zodat je voldoende financiële ruimte hebt om een keuze te maken. De plaatsingsprijs ligt in dezelfde grootte orde. Bij kleine formaten zoals 10x10cm kan de plaatsing tot dubbel zoveel kosten. Ook bij kleinere hoeveelheden (<15 m2) zal de investering hoger liggen dan gemiddeld.

Naadloze afwerkingen

Naadloze afwerkingen

Naadloze afwerkingen zijn populair in vanwege hun strakke en minimalistische uitstraling. Bovendien zijn ze vaak gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan oplossingen met naden. Hier zijn enkele soorten naadloze afwerkingen die je kunt overwegen:

 

Gietvloeren

Gietvloeren zijn een populaire keuze voor veel soorten verbouwingen, van residentiële tot commerciële projecten. Ze zijn zeer slijtvast en gaan lang mee als ze goed worden onderhouden. Omdat ze uit één stuk bestaan, zijn er geen naden waar vuil of bacteriën zich kunnen ophopen. Ze kunnen ook over bestaande vloeren worden gegoten, wat tijd en moeite kan besparen tijdens een verbouwing.

Hoewel ze duurzaam zijn, kunnen gietvloeren gevoelig zijn voor krassen van zware meubels of scherpe objecten. Daarenboven kunnen sommige gietvloeren aan de dure kant zijn, afhankelijk van het type materiaal en de arbeidskosten.

Wij werken met 2 types:

1. Mortex

Mortex is een merknaam voor een type waterdichte pleister op basis van kalk en hars. Het kan enigszins kostbaar zijn en vereist een professionele installatie. Prijzen van 200 euro en meer per m2 zijn geen uitzondering.

2. Polyurethaan

Polyurethaan (PU) vloeren zijn een type kunstharsvloer die bekend staan om hun veelzijdigheid, duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Polyurethaanvloeren zijn elastischer in vergelijking met andere harsvloeren zoals epoxy. Dit maakt ze beter bestand tegen scheuren en andere vormen van mechanische stress. Vandaar dat wij steeds voor PU kiezen in onze projecten. Ze zijn dan ook zeer duurzaam en hebben een lange levensduur als ze goed worden onderhouden. Bijkomend voordeel is dat je na x jaar de kleur kan wijzigen door enkel een nieuwe toplaag te laten aanbrengen. Bij kleine hoeveelheden (<30 m2) betaal je tussen de 175 – 200 per m2 zijn. Bij grotere hoeveelheden zit je rond de 150 euro per m2.

Marmoleum

Marmoleum is een unieke linoleumvloer van natuurlijke grondstoffen zoals lijnzaadolie, houtmeel, kalksteen, hars en jute. Het is dus een natuurlijk en milieuvriendelijk vloermateriaal. Het is relatief eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en dweilen is meestal voldoende.

Het materiaal is comfortabel om op te lopen en is warmer dan materialen zoals steen of keramiek. Dat maakt dat het ook goede akoestische eigenschappen heeft aangaande contactgeluid. Hoewel het een duurzaam materiaal is, kan het gevoelig zijn voor krassen en deuken. Een marmoleum vloer is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen, ook unikleur.

Wij plaatsen voornamelijk marmoleum van het merk Forbo. Bij kleine hoeveelheden (<30 m2) betaal je tussen de 75 – 100 per m2. Bij grotere hoeveelheden zit je rond de 75 euro per m2. Het is dus één van de meest prijsgunstige oplossingen binnen de verschillende types vloerafwerking. Hierdoor passen we dit vaak toe op de slaapkamer verdiepingen. Wel een kanttekening: indien de ondervloer niet egaal is dien je zeker te egaliseren. Anders tekenen oneffenheden zich af onder de vloer. In dit geval zal je vooraf moeten egaliseren en ben je het prijsvoordeel al terug kwijt.

Allerlei

Wij voorzien bij het onderdeel vloeren ook enkele extra’s die belangrijk zijn om tot een kwaliteitsvol resultaat te komen.

Schoonloopmat

Als je wilt voorkomen dat vuil zich verspreidt naar andere delen van het huis komt een schoonloopmat mooi van pas. Wij verwerken deze steeds in de vloerafwerking, zodat ze op hetzelfde niveau ligt. Zo kan je de inkom- of achterdeur van je woning openen zonder dat de mat verplaatst, wat met een loszittende mat wel het geval zou zijn. De mat beschermt de naastliggende vloer tegen krassen en andere beschadigingen, wat zeker bij gietvloeren een mooie meerwaarde is.

Omdat wij deze mat ook voldoende groot voorzien én voor specifiek materiaal kiezen, dien je te rekenen op 750 à 1000 euro. Dit is inclusief de uitsparing in de vloer en het plaatsen van het kader rondom. Wist je trouwens dat een schoonloot mat ideaal is om niveauverschillen tussen vloer op te vangen?

Plinten

Plinten zijn belangrijk als het gaat om het afwerken van vloeren en het creëren van een naadloze overgang tussen de vloer en de muur. Ze hebben zowel een esthetische als een functionele rol. Plinten beschermen immers de onderkant van de muur tegen stoten en slijtage.

Plinten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, van eenvoudig en modern tot gedetailleerd en klassiek. De keuze van de stijl moet passen bij het algemene interieurontwerp.

Hout, MDF en kunststof zijn veelvoorkomende materialen. Wij plaatsen meestal MDF plinten zodat die nadien mee kunnen geschilderd in de kleur van de muur. Immers het is een element waar we liever de aandacht niet naar toe trekken. Gemiddeld zal je voor één verdieping tussen de 2000 à 3000 euro investeren in plinten. Dit is exclusief de schilderwerken.

Bij sommige vloerafwerkingen kunnen we heel discreet ALU plinten plaatsen. Deze zijn maar 3 mm dik. Maar net daarom niet overal toepasbaar omdat je voor sommige vloeren een grote afstand tov de wand dient te respecteren (bv omwille van uitzetting). Dit type plint is de prijs  maal 2 ten opzichte van de MDF versie. Maar ze zijn al wel voorgelakt dus de schilderwerken spaar je uit.

Tot slot

Het kiezen van de juiste vloeropbouw en -afwerking is een cruciale stap in elke renovatie. Zoals we hebben gezien, zijn er talloze opties, elk met hun eigen kosten en voordelen. PUR-isolatie en chape zijn daarbij belangrijke elementen om een correcte vloeropbouw te bekomen.

Als vloerafwerking kan je kiezen tussen kliklaminaat en Floorify vloeren als meer budgetvriendelijke opties. Gepolierde betonvloeren zijn ook kosteneffectief bij grotere oppervlaktes, maar vereisen extra investeringen voor coatings.

Een luxe optie zijn eikenhouten parket vloeren. Met tegels kan je dan weer variëren tussen standaard en high-end.  Daarnaast bieden gietvloeren en marmoleum een strakke, moderne look, waarbij de laatste als budgetvriendelijke oplossing vooral in slaapkamers wordt neergezet.

Plinten mogen zeker niet ontbreken bij het lot vloerafwerking. En wil je de puntjes op de “i”, kies dan zeker voor een schoonloopmat.

In grootte orde kan je alvast concluderen dat de vloerwerken voor een gelijkvloers ca 20000 bedragen (ervan uitgaande dat ook de vloeropbouw dient vernieuwd). Voor een volledige woning gaat het over een investering richting 30000 euro en meer.

Ben je benieuwd welke rol InterieurKabinet hierin kan spelen voor jou en jouw project? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze VerbouwCoach.

Gerelateerde artikelen