De post werfvoorbereiding bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Het begint allemaal met de werfvoorbereiding, waarbij de basis wordt gelegd voor alle volgende stappen. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk werfvoorbereiding.

Goed om te weten vooraf

Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

Het gebeurt vrijwel nooit dat je alle genoemde posten nodig hebt, maar het biedt toch inzicht welke onderdelen er aan de werfvoorbereiding vastzitten. Het is namelijk een post waarmee kandidaat verbouwers zelden rekening houden als ze stilstaan bij hun investeringsbereidheid. Omdat we graag willen dat je een goed doordachte keuze maakt voor je gaat verbouwen, zijn we hier zo transparant mogelijk in.

Studies voor aanvang van de werken

Ingenieur

Stel je voor, je wilt een open ruimte creëren door een dragende muur te verwijderen. Dat klinkt geweldig, maar het is niet iets dat je zomaar kunt doen. Hier komt de ingenieur in beeld. Deze gekwalificeerde professional evalueert elke structurele wijziging om te zorgen dat je huis niet alleen mooi, maar ook veilig en stabiel is. Het is de investering meer dan waard om met een gerust hart te kunnen genieten van je nieuwe ruimte.

De investering in de ingenieur varieert tussen de 1000 à 2750 euro.

Veiligheidscoördinator

Veiligheid is geen bijzaak; het is een prioriteit. Onze veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat alle bouwactiviteiten voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. Van het opstellen van gedetailleerde veiligheidsplannen tot het handhaven van regels op de bouwplaats. Zo zorg je ervoor dat risico’s tot een minimum worden beperkt. En kan je met een gerust hart uitkijken naar je nieuwe thuis.

De investering in de veiligheidscoördinator zit gemiddeld rond de 650 euro.

EPB Verslaggeving

epb attest

EPB is een wet met betrekking tot de energieprestatie-eisen van een woning, met als doel een betere ventilatie en isolatie van woningen te realiseren. Het moet worden gezien in het kader van de initiatieven van de Europese Gemeenschap met betrekking tot de klimaatverandering (het verminderen van de CO2-uitstoot) en de veiligheid van de energievoorziening.

Deze post is enkel van toepassing indien er een vergunningsplichtig is bij je renovatie. Wil je hier meer over weten, check dan onze blog Wat is het verschil tussen EPB en EPC?.

Het opstellen van het EPB-attest omvat 3 loten:

  1. Het eigenlijk attest. Dit moet dus verplicht worden opgesteld door een officiële EPB-verslaggever. Reken op een bedrag tussen de 650 à 1000 euro bij een renovatie, afhankelijk van de aard en omvang van je project.
  2. Verwerken van advies in ontwerpplannen. Dit wordt gedaan door je ontwerper of architect. Wij schatten hier een bedrag van ongeveer 350 euro voor.
  3. Het verzamelen van de nodige stavingsstukken. Dit wordt gedaan door je ontwerper of architect. Je kunt dit ook zelf doen door technische fiches van de gebruikte materialen op te zoeken. Wij schatten hier een bedrag van ongeveer 350 euro voor in.

Een EPB-attest kost dus in totaal tussen de 1.350 en de 1.700 euro. (Meestal beiden we deze studies al mee aan tijdens het VerbouwDossier, met als voordeel dat de resultaten dan meteen teruggekoppeld worden naar het definitief ontwerp.)

Landmeter

Bij twijfel of discussie met de buren is het correct uitzetten van bouwlijnen aangeraden. Een landmeter gebruikt hiervoor gespecialiseerde apparatuur om nauwkeurige metingen te doen en de exacte locatie van bouwlijnen te bepalen. Belangrijk is dat deze landmeter ook beëdigd is. Immers, een landmeter die een officiële eed heeft afgelegd, krijgt daarmee de wettelijke bevoegdheid om bepaalde taken uit te voeren die wettelijke of juridische implicaties hebben.

De investering in de landmeter varieert tussen de 650 à 1500 euro.

Plaatsbeschrijvingen

Een plaatsbeschrijving zorgt ervoor dat de staat van een woning wordt vastgelegd op een bepaald moment. Dit is belangrijk bij renovatieprojecten zodat dit duidelijk gedocumenteerd is. Maar niet alleen je eigen woning, ook die van de buren. Voornamelijk als deze aanpalend gelegen is en je renovatiewerken van dien aard zijn dat er schade bij de buur zou kunnen ontstaan. Of als je zijn terrein (mits toestemming) een deel als doorgang gebruikt naar je werf.

In een plaatsbeschrijving worden verschillende aspecten van het pand genoteerd, zoals:

  • De staat van muren, vloeren, en plafonds
  • De aanwezigheid en staat van inbouwapparatuur, meubels, en andere voorzieningen
  • Eventuele schade of gebreken

Foto’s worden vaak toegevoegd als visueel bewijs. Beide partijen moeten akkoord gaan met de inhoud van de plaatsbeschrijving en het document wordt daarna door beide partijen ondertekend.

Het doel van een plaatsbeschrijving is om eventuele geschillen over de staat van het pand te voorkomen of op te lossen. Als er bijvoorbeeld schade ontstaat tijdens de verbouwperiode, kan aan de hand van de plaatsbeschrijving worden vastgesteld of deze schade er al was bij aanvang van de werken of niet.

Als je renovatie dusdanig ingrijpend is (lees:  alles wordt gestript) is een plaatsbeschrijving uiteraard niet nodig. Tenzij je op weg naar de verbouwzone door een deel van je huis komt waar geen werken aan de gang zijn. Denk bv aan een verbouwing op de 1ste verdieping waarbij je traphal wordt gebruikt. In dit laatste geval kan je wel besparen op de kosten van de plaatsbeschrijving, door bijvoorbeeld voor aanvang van de werken wat video en foto opnames met je smartphone naar je aannemer te sturen.

In onze offerte voorzien wij dat de plaatsbeschrijving door een derde partij gebeurt.

De investering in de plaatsbeschrijving varieert tussen de 300 à 450 euro. Heb je links en rechts van je woning een plaatsbeschrijving nodig, dan doe je deze tarieven maal twee.

Vooronderzoeken

Asbest inventaris, veiligheid eerst!

asbest inventaris

Asbest was ooit het wonderkind van de bouwsector: licht, brandwerend en goedkoop. Maar nu weten we dat het een duistere kant heeft, namelijk ernstige gezondheidsrisico’s. Voordat je de eerste hamerslag doet, is het cruciaal om een asbestinventarisatie uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat eventueel aanwezige asbest veilig kan worden verwijderd, zodat je renovatieteam en je gezin niet worden blootgesteld aan risico’s.

De investering in de asbest inventaris varieert tussen de 750 à 1250 euro.

Camera-inspectie

Als je het niet met eigen ogen zou zien, zou je niet geloven wat er allemaal verborgen kan zitten in de leidingen en rioleringen van een huis. Met behulp van speciale camera’s kunnen we deze ontoegankelijke gebieden inspecteren. Dit is als het hebben van röntgenogen die je helpen om verborgen problemen te identificeren en te plannen voor gerichte en effectieve renovatiewerken.

De investering in de camera-inspectie zit gemiddeld rond de 400 euro.

Onderzoek huiszwam

Hout is het hart van veel huizen, maar huiszwam kan dit hart snel aantasten. Door het nemen en analyseren van stalen kunnen we de aanwezigheid en omvang van huiszwam in je woning vaststellen. Dit is cruciaal, want een uitgebreide huiszwam besmetting kan leiden tot astronomische reparatiekosten en zelfs structurele problemen.

De investering in het onderzoek naar huiszwam zit gemiddeld rond de 200 euro.

Thermografie

Stel je voor dat je huis een thermische kaart heeft die warmtelekken, vochtproblemen of isolatiegebreken onthult. Dat is precies wat thermografie doet via een warmtebeeldcamera. Door deze problemen vroegtijdig op te sporen, kun je energieverlies verminderen en de algehele efficiëntie van je woning verbeteren.

De investering in thermografie zit gemiddeld rond de 650 euro.

Tot slot

Als je alle bovengenoemde kosten zou hebben, kom je uit op een bedrag van 8.000 à 9.000 euro. Het is echter zeldzaam dat je daadwerkelijk al deze kosten nodig hebt – we hebben dat zelfs nog nooit meegemaakt 🙂 Deze lijst geeft echter wel inzicht in de verschillende onderdelen van de werfvoorbereiding van een bouwproject. Het is een kostenpost waar potentiële verbouwers zelden rekening mee houden wanneer ze nadenken over hun investeringsbereidheid. Aan de andere kant wordt het vaak niet standaard aangeboden door aannemers, waardoor het later als extra kostenpost naar voren komt. Omdat we willen dat je een weloverwogen keuze maakt voordat je gaat verbouwen, streven we naar maximale transparantie in dit proces.

Wil je meer weten over de posten die na de werfvoorbereiding komen? Lees dan ook onze artikelen over:

Hoe kunnen we je helpen?

Een vraag voor ons ontwerp- of verbouwteam? Laat hen gerust iets weten.

Ontdekken hoe je jouw woonwensen realiseert zonder stress en gedoe?

Schrijf je in voor ons webinar!