Volg hier de Online info-sessie ‘Het Geheim Van Een Verbouwing Zonder Stress En Teleurstelling’

De post wanden bij een renovatie: uitleg en kosten op een rij

wanden

Het proces van een verbouwing is opgedeeld in verschillende cruciale loten die elk hun eigen specialisatie en aandacht vereisen (in dit blogartikel lees je alles over de verschillende onderdelen). Na de werfvoorbereiding, werfinrichting, afbraak, ruwbouw en technieken is er aandacht voor de wanden. Onderstaande opsomming dient als een verhelderende gids om het offerte document beter te begrijpen, waarbij we in deze blog dieper ingaan op het stuk wanden.

Goed om te weten vooraf

Alle onderstaande bedragen zijn exclusief BTW. Heb je een woning ouder dan 10 jaar, dan betaal je 6%, anders reken je 21% boven op de prijs.

gipskartonwerken

Gipskartonwerken

Gipskartonwerken spelen een belangrijke rol in veel renovatieprojecten. Gipskarton, ook wel bekend als gipsplaat, wordt vaak gebruikt voor het afwerken van muren en plafonds. Gipskarton is een flexibel materiaal dat kan worden gebruikt om verschillende vormen en structuren te creëren. Dit maakt het ideaal voor het ontwerpen van unieke interieurelementen zoals verlaagde plafonds of scheidingswanden.

In vergelijking met traditionele bouwmethoden is het werken met gipskarton relatief snel. Gipskarton is over het algemeen een kosteneffectieve keuze. Het materiaal zelf is relatief goedkoop, en omdat het sneller te installeren is, kunnen arbeidskosten ook lager uitvallen.

Een van de grote voordelen van gipskarton is dat het een glad oppervlak biedt dat gemakkelijk kan worden geschilderd, behangen of op een andere manier kan worden afgewerkt om aan jouw esthetische wensen te voldoen. De droogtijd is dus een pak sneller dan bij pleisterwerk, waardoor je in doorlooptijd wint. Verder kan je in de wanden ook technieken wegwerken zonder dat je hoeft te slijpen. Nadeel is wel dat voorzetwanden, die rondom tegen wanden worden geplaatst, meer plaats innemen tov pleisterwerk, waardoor je dus aan woonoppervlakte (beperkt) verliest.

We verdelen de verschillende prijzen omtrent gipskartonwanden in drie groepen op:

1. Scheidingswanden en voorzetwanden

Eerst wordt een frame van metalen of houten profielen opgezet als basis voor de gipsplaten. De gipskartonplaten worden dan met schroeven aan het frame bevestigd. Voegen en schroefgaten worden gladgestreken met voegmiddel.

 • Scheidingswand met een breedte van 10cm, ongeïsoleerd,  gemiddeld € 90/m²
 • Voorzetwand met een diepte van 7cm, ongeïsoleerd,  gemiddeld € 65/m²
 • Supplement voor geluidswerende wanden tussen de € 50/m² à € 75/m²
 • Voorzetwand ten behoeve van schuifdeur: dit is een voorzetwand die speciaal is ontworpen om een schuifdeur tussen te laten verdwijnen, gemiddeld € 185/m²
 • Bekleding spoelsysteem hangWC: dit is de bekleding voor het spoelsysteem van een hangend toilet, gemiddeld € 250/stuk
 • Brandwerende haardombouw met gipskartonplaten: dit is een ombouw voor een haard, gemaakt van brandwerende gipskartonplaten, forfaitaire prijs van gemiddeld 2250 euro
 • Bekleding van een kolom met gipskarton, gemiddeld € 100/lm

2. Isolatie in de wand

Vóór het plaatsen van de platen kan isolatiemateriaal worden toegevoegd voor thermische of akoestische doeleinden.

 • Basisisolatie van 50 mm dik, gemaakt van glaswol of rotswol. De kosten zijn ca € 20 per vierkante meter.
 • Een dikkere isolatie van 140 mm met een dampscherm. Deze wordt aan buitenmuren geplaatst om de woning van binnenuit te isoleren. Dit kan een interessante oplossing zijn als je bijvoorbeeld een beschermende woninggevel hebt. De kosten variëren tussen de  € 75/m² à € 100/m²

3. Specifieke afwerkingen

Wij voorzien bij het onderdeel gispkartonwerken ook enkele extra’s die belangrijk zijn om tot een kwaliteitsvol resultaat te komen.

 • Waterresistente platen voor in een badkamer, dat zijn de gipskartonplaten met het groene kleurtje.
 • Een gipskartonwand is ook beperkt in het gewicht dat je kan ophangen aan de wand. Daarom zullen wij de basis uitvoeren in OSB plaat, een soort van houten plaatmateriaal. Zo kan je naar wens ophangen en schroeven. Denk aan een hangmeubel, TV of groot kunstwerk
 • Wanneer wij een deuropening maken in een gipskartonwand, verstevigen wij deze op een gepaste manier.
 • En verder heb je nog de zogenaamde dagkantafwerkingen. Dat is het afwerken van een voorzetwand rond een raamopening of de kopse zijde van een wand als je bv een douchewand creëert.

Gemiddeld zal je tussen de 500 à 1000 euro extra betalen voor deze specifieke afwerkingen.

binnenbeglazing

Binnenbeglazing

Binnenbeglazing wordt vaak gebruikt in interieurprojecten om ruimtes visueel te scheiden maar toch licht en openheid te behouden. Het kiezen van het juiste type binnenbeglazing hangt af van verschillende factoren zoals esthetische voorkeuren of de behoefte (denk aan een balustrade of douchewand toepassing).

Erg in trek zijn de steellook-deuren en wanden. Steellook deuren zijn immers een aantrekkelijke optie voor diegenen die op zoek zijn naar een uniek, hoogwaardig ontwerpelement in hun woning. Ze combineren de elegantie van glas met de robuuste, industriële look van metaal, wat kan bijdragen aan een uitgebalanceerd en stijlvol interieur.

Afhankelijk of je ‘the real stuff’ wenst (lees stalen uitvoering) of de look van een stalen deur creëert met behulp van zwarte aluminium, maakt dat er een groot budget verschil is.

 • Reken voor een mooie steellook deur tot ca 3000 euro. De stalen versie kost tot de helft duurder.
 • Een glazen wand als afscheiding tussen 2 ruimtes gaat richting 7500 euro (exclusief de deur). Ook hier geldt hetzelfde prijsverschil met de echte stalen versie.
 • Daarnaast kan je gewone glazen wanden en deuren kiezen. Deze zijn minimalistischer en over het algemeen goedkoper. Reken tot ca 30% goedkoper dan bovengenoemde.

Badkamerbekleding

In een douche zijn er verschillende opties voor wand- en vloerbekleding. Elke optie heeft zijn eigen esthetische en functionele voordelen, dus de keuze hangt af van de specifieke behoeften en je stijlvoorkeuren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met zaken als onderhoud, duurzaamheid en budget bij het maken van een keuze.

afwerkingen met tegels

Afwerkingen met tegels

Er zijn verschillende soorten badkamertegels en je kan er verschillende effecten mee bereiken. Hier zijn enkele soorten en hun kenmerken:

 • Keramische Tegels: betaalbaar, waterbestendig, en makkelijk schoon te maken.
 • Natuursteen (marmer, graniet, leisteen): unieke, natuurlijke uitstraling, vereist meer onderhoud (kan vlekken krijgen) en is over het algemeen duurder.
 • Glastegels: reflecteren licht (waardoor de ruimte groter en lichter lijkt),  maar kunnen glad zijn en over het algemeen duurder.
 • Cementtegels: flexibel in ontwerp en kleur, duurzaam, kan duurder zijn al je specifieke patronen wenst.
 • Mozaïektegels: goed voor het creëren van patronen en details, kan lastiger zijn om schoon te maken vanwege meer voeglijnen.

Wij reserveren een aankoopbudget van 75 euro/m2 voor tegels, zodat je voldoende financiële ruimte hebt om een keuze te maken. De plaatsingsprijs ligt in dezelfde grootte orde in het geval van keramische tegels. Bij speciale tegelsoorten, bv mozaïek kan de plaatsing tot dubbel zoveel kosten. Ook bij kleinere hoeveelheden (<15 m2) zal de investering hoger liggen dan gemiddeld.

Naadloze afwerkingen

Naadloze afwerkingen zijn populair in moderne badkamers vanwege hun strakke en minimalistische uitstraling. Bovendien zijn ze vaak gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan oplossingen met naden. Hier zijn enkele soorten naadloze afwerkingen die je kunt overwegen:

 • Mortex is een merknaam voor een type waterdichte pleister op basis van kalk en hars. Het kan enigszins kostbaar zijn en vereist een professionele installatie.
 • Acrylplaten zijn waterdicht, duurzaam en gemakkelijk te reinigen. Kan in verschillende patronen en kleuren komen. Minder luxueus qua uitstraling in vergelijking met andere materialen.
 • Solid surface Materialen (zoals Corian): duurzaam, niet-poreus en kan in verschillende kleuren en stijlen worden vervaardigd. Kan duur zijn en vereist professionele installatie.
 • Tadelakt (Marokkaanse pleister): Waterbestendig en geeft een unieke, organische en luxe uitstraling. Vereist periodiek onderhoud en is meestal duurder dan andere opties.
 • Gepolijst marmer: Luxueus en tijdloos, met de mogelijkheid om grote platen te gebruiken voor een naadloze uitstraling. Duur en vereist regelmatig onderhoud om vlekken en watermerken te voorkomen.

Gezien naadloze afwerkingen steeds maatwerk zijn, kunnen we hier moeilijker richting geven aan het budget. Maar een investering tussen de 5000 à 10000 euro, geleverd en geplaatst, is geen uitzondering. Dit ligt dus drie keer hoger dan ‘gewone’ tegelafwerking. Maar je krijgt er een strakke en onderhoudsvriendelijke oplossing voor in de plaats.

Uitzondering hierop zijn de acrylplaten. Die liggen qua prijs in de grootte orde van de tegelwerken.

Specifieke afwerkingen

Wij voorzien bij het onderdeel badkamerbekleding ook enkele extra’s die belangrijk zijn om tot een kwaliteitsvol resultaat te komen.

 • Leveren en installeren van een omkasting voor een bad. De kosten hiervoor zijn tussen 500 – 1000 euro
 • Kerdimat is een waterdichtingsmembraan dat vaak wordt gebruikt in natte ruimtes. De kosten zijn ca € 50 per vierkante meter.

Pleisterwerken

Pleisterwerk is een methode voor het afwerken van muren en plafonds door een pleistermengsel aan te brengen. Dit kan dienen voor het egaliseren van het oppervlak, het verbeteren van de akoestiek, en/of het toevoegen van een decoratieve touch. Er zijn verschillende soorten pleister en technieken die je kunt gebruiken afhankelijk van het gewenste resultaat.

 • Gipspleister: Een veelgebruikt soort pleister, gemaakt van gips en water. Het is gemakkelijk aan te brengen en te schuren, maar minder geschikt voor vochtige ruimtes.
 • Kalkpleister: Dit is een ademende, natuurlijke pleister die helpt bij het reguleren van vocht. Het wordt vaak gebruikt in historische restauraties.
 • Cementpleister: Dit is een zeer duurzaam en waterbestendig type pleister, geschikt voor buitenmuren en vochtige ruimtes.
 • Leempleister: Een milieuvriendelijke optie die is gemaakt van natuurlijke materialen zoals zand, klei, en stro.

Bij renovatie dien je te denken aan 4000 à 6500 euro voor gipspleisterwerken per verdieping.

Wanneer je één op één ramen vervangt in je woning, dan dient ook ter hoogte van de ramen het pleisterwerk terug aangewerkt te worden. Reken per raam op ca 250 euro.

Vochtbehandeling

Bij renovatieprojecten is vochtbehandeling een cruciaal aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden. Het negeren van vochtproblemen kan leiden tot structurele schade en kan zelfs de gezondheid van de bewoners beïnvloeden.

Wij passen voornamelijk het injecteren van muren toe. Hierbij worden onder druk vochtwerende middelen in de muur geïnjecteerd om opstijgend vocht te stoppen. Voor elk renovatieproject is het belangrijk om eerst een grondige diagnose te stellen van het vochtprobleem om zo de meest effectieve behandeling te kiezen. Daarom betrekken wij experts die een grondige evaluatie kunnen maken en de juiste oplossingen kunnen voorstellen.

Gezien vochtbehandelingen steeds maatwerk zijn, kunnen we enkel richting geven aan het budget. Een investering tussen de 5000 à 10000 euro is geen uitzondering.

Tot slot

De keuze van materiaal kan niet alleen de esthetische aantrekkingskracht beïnvloeden maar ook het kostenplaatje. Of je nu kiest voor keramische tegels of luxueuzer marmer, het prijsverschil kan aanzienlijk zijn. Naadloze afwerkingen zoals Mortex of Tadelakt voegen een luxe touch toe, maar zijn doorgaans duurder. Gipskarton is flexibel en kostenefficiënt, maar afhankelijk van de complexiteit, zoals geluidswerende wanden of brandwerende haardombouwen, kunnen de kosten variëren. Ook het type binnenbeglazing kan een groot verschil maken in de totaalkosten.

Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen budget, esthetische voorkeuren en functionele eisen. Elk onderdeel van de verbouwing heeft zijn eigen kostenstructuur, die zowel positief als negatief kan bijdragen aan de totale uitgaven. Gemiddeld dien je voor het onderdeel ‘wanden’ rekening te houden met een totaalinvestering van 15.000 euro à 25.000 euro, waarbij de hoeveelheid pleisterwerken en de nood aan een vochtbehandeling de prijs opdrijven. Wil je high-end afwerking dan zal 25.000 euro eerder de ondergrens zijn in plaats van de bovengrens.

Wij zijn ervan overtuigd dat een goed uitgevoerde renovatie een ware transformatie kan zijn: van een huis naar een thuis. Dus als je nog steeds op het hek zit over die grote beslissing, bedenk dan dat je investeert in meer dan alleen stenen en mortel. Je investeert in je toekomst, je comfort en je welzijn. En dat is het uiteindelijk meer dan waard.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel.

Ontzorging staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven erin dat een verbouwing zonder stress en gedoe mogelijk is en doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat een renovatie zo soepel mogelijk verloopt. In dit blog hebben we de zes belangrijkste punten waarmee wij verbouwen zonder stress mogelijk maken op een rijtje gezet, maar we doen dit op nog veel manieren! Wil je daar meer over te weten komen? Download dan nu ons gratis e-book ‘De 5 Sleutels Voor Een Stijlvolle Woningrenovatie’.

Gerelateerde artikelen